
لبخند زندگی برای کودکان کار می شکفد
کودکان کارعموماً به کودکانی اطلاق میشود که زودتر از سن قانونی کار، وارد بازار کار میشوند و در کنار اینکه کودکی خوبی را تجربه نمیکنند، دچار آسیبهای بزرگتری نیز میشوند.
پدیده کودکان کار یکی از معضلات اکثر شهرهای بزرگ در جهان تلقی میشود که گسترش این پدیده به حدی رسیده که جوامع توسعهیافته و در حال توسعه را به یک اندازه به خود مشغول کرده است.
خانواده نخستین کانون تربیت کودک و معمار اولیه شخصیت اوست؛ در همین کانون بزرگ تربیتی است که فرزندان از رفتارهای والدین خویش، الگوبرداری میکنند. مسئولیت والدین تنها تأمین غذا، مسکن، پوشاک و بهداشت فرزندان نیست، بلکه باید فرزند خویش را بر مبنای تعلیم و تربیت الهی نیز پرورش دهند و نظارت کاملی به این امر داشته باشند.
از آنجا که امامان معصوم(ع) بهترین شیوههای تربیت فرزند را فراروی پیروان خود نهادهاند، زندگی پرافتخار آنان میتواند بهعنوان موفقترین الگوی تاریخ بشریت مطرح باشد.
کودک در اسلام جایگاه ویژهای دارد، وقتی به رفتار با کودکان در داستانهای قرآنی نگاه میکنیم، به جایگاه کودک پی میبریم.
کودکان، آینده یک سرزمین هستند و هرچه به آنان توجه شود، زندگی آینده آنان بهتر خواهد بود، حال چه میشود که این چنین به آینده کودکان این سرزمین بیتوجه شدهایم.
این روزها خیابانهای شهر ما، جایی است که کودکان کار، بیخانمانها، معتادین و حاشیهنشینها، اوقات بسیاری را درآن سپری میکنند. بسیاری از آنها ناخواسته و بنا به شرایط اجتماعی و محیطی که در آن بزرگ شدهاند، در چنین وضعیتی قرارگرفتهاند.
از ۵۰ ثانیه چراغ قرمز استفاده میکند و قصد دارد در همان چند ثانیه تمام دستمالهایش را بفروشد، به شیشه ماشینها میزند و خواهش میکند تا از او دستمال بخرند.
حال امروز کودکانی که مجبور شدند به کار فکر کنند را درک کنیم، به آنان محبت کرده و سعی کنیم درمان دردشان باشیم.
اجرای طرح توانمندسازی کودکان کار
علی عربنژاد، مدیرکل بهزیستی خراسانجنوبی اظهار کرد: طرح توانمندسازی کودکان کار و خیابانی و خانوادههای آنها در زمینههای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی با هدف کنترل و کاهش آسیبهای ناشی از حضور و کار کودکان در خیابان و توانمندسازی کودکان کار و خانوادههای آنها با تأکید بر ارتقاء سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودکان در شهرستان بیرجند اجرایی شد.
وی افزود: با عنایت به اینکه یکی از مهمترین رویکردهای مورد تأیید برای بازتوانی کودکان کار و خیابانی، رویکرد خانواده محور و مبتنی بر حمایت و توانمندسازی خانواده و تأکید بر تحصیل و آموزش کودک و بهره گیری از توان و مشارکت بخش غیردولتی به منظور ایجاد فرصتهای برابر و امکان بازگشت به زندگی سالم و بالنده در آینده است، لذا ادارهکل بهزیستی(معاونت امور اجتماعی ) و مدیریت بهزیستی شهرستان بیرجند با همکاری و مساعدتهای دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری و همکاری مؤسسه خیریه مهر کویر که دارای مجوز مرکز حمایتی ـ آموزشی کودک و خانواده در استان است، نسبت به اجرای طرح اقدام میکنیم.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در اجرای این طرح، دو بخش توانمندسازی کودک و خانواده و بخش فرهنگ سازی آحاد مردم مد نظر قرار گرفته است، ادامه داد: در بخش توانمندسازی کودک و خانواده وی، از طریق ارائه خدمات مددکاری، خدمات مشاوره و روانشناسی، برگزاری کارگاههای مهارتهای زندگی و خودمراقبتی، خدمات بهداشتی و درمانی، هزینههای ضروری زندگی، هزینه مسکن و یا اجاره بها، ایاب و ذهاب کودک، خدمات تحصیلی، حمایتهای مستقیم نقدی و غیرنقدی، هزینه سرمایه کار و یا اجاره بهای محل کار، هزینه لوازم ضروری زندگی، هزینه تهیه جهیزیه، حرفهآموزی و ایجاد اشتغال پایدار جهت کودک و خانواده و … میتوان اقدام کرد.
وی یادآور شد: در بخش فرهنگسازی به ساخت کلیپ، نصب بنر، بیلبورد، توزیع بروشور و … با هدف تغییر فکر و نگرش مردم نسبت به این کودکان و خانوادههایشان، جلوگیری از کمکهای جانبی مردم، خرید ترحمآمیز و یا توهینآمیز کالاهایی که آنها می فروشند، میتوان اشاره کرد.
به نظر میرسد پدیده کودکان کار نیازمند یک اجماع واحد و تعامل همه جانبه از سوی دستگاههای دولتی و نهادهای اجتماعی و غیردولتی است، تعاملی که لازم است با هماهنگی درست صورت گیرد تا این پدیده از جامعه اسلامی ما پاک شود، جاتمهای که باید ممللو از اصول اسلامی باشد